Sahn-ı Semân Eğitim ve Araştırma Merkezi

Türkiye Cumhuriyet'inde Medreseler ve Ders Halkaları Atölye Çalışması Başvuruları Başladı!

Yasaklar, öğrenmeyi engeller mi?

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında kurumsal dini eğitim ortadan kaldırılmış, dini yayınlar engellenmiş ve dini hayata dair yasaklar devreye sokulmuştu. Bu yeni durum karşısında ulema, dini eğitimin kesintiye uğramaması için alternatif çözümler üreterek bir şekilde dini aktarımın devam etmesi için gayret sarf etmiştir. Bu atölyede şu sorulara cevap arayacağız: Yasaklar öğrenmeyi engeller mi? Politik tedbirler karşısında yüksek kültürün aktarımı için takip edilen yollar veya uygulanan taktikler nelerdir? Dini eğitim ve medreseler, yeni devlet düzeni ve toplum mühendisliğinden nasıl etkilenmiştir? Modern devletler geleneği ne derecede dönüştürebilir?

 

Dr. Mehmet Erken’in yönetiminde gerçekleştirilecek programın amacı, Cumhuriyet döneminde devam eden dini eğitim faaliyetlerine dair dağınık bilgileri biraraya getirmek, bu alana akademik ilgi duyanlarla tartışmak ve böylece konu ile ilgili yapılacak akademik çalışmalar için bir zemin oluşturmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere, bu atölye çalışması kapsamında Cumhuriyet dönemi ulemasına dair sayıları gittikçe artan hatırat literatürünün tartışmaya açılması hedeflenmektedir. Bu literatür, yasaklarla beraber resmi eğitim kurumlarının dışında devam eden dini eğitim faaliyetlerine, dini bilgilerin nesiller arasında nasıl aktarılmaya devam ettiğine ve gayr-i resmi olarak belirli bir mekanda ya da mekandan bağımsız olarak faaliyet gösteren medreselere ışık tutmaktadır.

 

Atölye ile ilgili hatırlatmalar:

  • Atölye Kasım, Aralık (2024) ve Ocak (2025) aylarında 15 günde bir 6 oturum şeklinde, Fatih Sahn-ı Semân Medresesi’nde yüz yüze gerçekleştirilecektir.
  • Başvurular 23 Ekim - 1 Kasım 2024 tarihleri arasında kabul edilecektir.
  • Katılımcıların programa mümkün mertebe devam etmeleri beklenmektedir.
  • Program, ders olarak değil ortak araştırma programı olarak tasarlanmıştır.
  • Başvuruda katılımcılardan muhtemel araştırma konularına ya da konu ile ilgilerine dair kısa bir metin istenmektedir.
  • Bu Atölye, Fatih Sahn-ı Semân Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde Cumhuriyet dönemi medreseleri ile ilgili yapılacak çalışmaların ilk adımı olarak planlanmıştır.

 

 

 

Atölye Programı ve Tartışma Metinleri

  1. Ana hatları ile Cumhuriyet dönemi medreseleri ve ders halkaları

 

  1. İstanbul uleması

Yeni Nesilleri İnşa Eden Alimlerimiz 1 (Derleme)

  1. Karadeniz uleması

 Ali Kemal Saran - Omuzumda Hemençe

  1. Doğu uleması

Sadrettin Öztoprak - Şark Medreselerinde Bir Ömür

  1. Konya uleması

Ali Osman Koçkuzu – Fahri Kulu ve Hacıveyiszade Efendiler: Konya Paşa Dairesi Medresesinin İlim-İrfan Ehli Müderris ve Mürebbileri

  1. Değerlendirme ve ileri araştırma önerileri

İlbey Özdemirci - Fötr Şapkalı Şıh